onsdag 22 juni 2016

Onsdag 22:ndra Juni: Lax med saffranssås, ugnsrostade potatis med caprese.











4 portioner:
Du behöver ca 600g färsk laxfilé eller laxkotletter. Knorr fiskkrydda. Rapsolja till stekning.


4 port saffranssås



Ingredienser:

  • 0,5 gul lök, rödlök eller 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl fiskbuljong eller 4 dl vatten och en buljongtärning (fisk)
  • 0,5 pkt saffran
  • Salt och vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 1,5 dl grädde eller kokbar creme fraiche
  • 2 msk hackad gräslök

Tillagning:

  1. Skala och hacka löken.
  2. Stek löken i smöret någon minut och pudra över mjölet.
  3. Rör ihop och tillsätt buljong (eller vatten) lite i taget under omrörning.
  4. Tillsätt saffran samt grädde och koka såsen några minuter. Under tiden kan du smaka av saffranssåsen med citronsaft, salt och vitpeppar.
  5. Garnera gärna såsen med hackad gräslök.  

Caprese:

Du behöver: 250 g mozzarella, 2 st tomater, 1 kruka färsk basilika, olivolja och salladskrydda(italiensk eller grekisk)
  Gör så här:
  1. Skär mozzarellan i skivor och låt den rinna av.
  2. Skölj tomaterna, skiva dem och strö lite salt över skivorna.
  3. Varva mozzarella och tomatskivor på ett fat. 
  4. Lägg över basilikabladen över tomat- och mozzarellaskivorna. 
  5. Droppa över olivolja och strö över salladskrydda. 
Jag lade till extra tomatskivor i mitten och garnerade med korianderblad runt omkring. Sedan droppade jag över olivolja och strödde över salladskrydda. 

 Tillbehör:
800g färskpotatis grillade i ugnen. Pensla potatishalvorna med en blandning av olja och salt.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar